fredag 25. november 2011

Hensyn

Åndsverkloven og opphavsrett
Fullt navn på denne loven er: Lov om opphavsrett til åndsverk. Loven skal verne verkets utforming og opphavsmannens rettigheter.Kort fortalt sier åndsverkloven at hvis man skaper et verk har man eneretten til å råde over det.
Loven gir opphavsmannen krav på å bli navngitt. Dette gjelder alle åndsverk (bilder, musik, videosnutter) som har verkshøyde. Også elever har krav på å bli navngitt hvis for eksempel skolen publiserer bilder, tegninger, tekster eller annet opphavsrettslig beskyttet materiale. Opplysninger som kan knyttes til elevens navn kan heller ikke uten viderepubliseres på en nettside uten samtykke. Er elevene under 15 år, må foreldrene samtykke i at dette er greit.Samtykke må innhentes før offentliggjøring.
Grunnen til at du må be om samtykke er at publisering kan medføre ulemper for de som er avbildet. Noen vil kunne føle det ubehagelig at bilder, gjerne sammen med opplysninger om navn eller lignende, gjøres tilgjengelig for alle. Denne ulempen veier normalt tyngre enn interessen av offentliggjøring. Bilder som ligger på nettet kan være uskyldige nok i seg selv, men sammenstilling av bilder og opplysninger på andre nettsteder, kan gi en helhetlig profil av enkeltpersoner som disse ikke ønsker.
Selv om man bruker CC lisensiert verk skal man i forbindelse med bruken oppgi:

  • Navn(eller kjennetegn) på opphavspersonen
  • Tittel på verket
  • Lenke tilbake til det originale verket
  • Lisensen som verket gjøres tilgjengelig under



Situasjonsbilder

Situasjonsbilder kan offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende for de som er avbildet. Situasjonsbilder kan defineres som bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige formålet med bildet. Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet. Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på en konsert, et idrettsarrangement, 17. mai-tog, eller hendelser som har allmenn interesse.

Bilde nr to i ukens oppgave( barna ved lekestativet) må sies å være et situasjonsbilde, ergo kan man bruke dette. Ingen ansikter er heller synlige her.

Når det derimot gjelder bilder av krenkende situasjoner eller mer spesielle anledninger, for eksempel der en ser ventende på et legekontor eller besøkende i et badeanlegg, bør disse normalt ikke publiseres på Internett uten samtykke. I slike sammenhenger vil interesseavveiingen fort falle ut til fordel for den avbildedes interesse.  http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx

http://www.w3.org/People/howcome/lover/1961-05-12nr2.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett

 





fredag 18. november 2011

Excel uke 45-46

Da har jeg fått prøvd meg litt i Excel de siste dagene. Etter at jeg gikk et Excel kurs for noen år siden oppdaget jeg fort at jeg var ganske rusten siden jeg har brukt det veldig lite. Imidlertid er det jo en del av det vi faktisk MÅ gjennomgå i henhold til læreplanen 06. Bl.a står det om grunnleggende digitale ferdigheter i faget :

Å kunne Kunne bruke digitale verktøy i matematikk handler om å bruke slike verktøy til spill, visualisering og publisering. Det handler og om å kjenne til ,bruke og vurdere digitale hjelpemiddel til problemløsing, simulering og modellering. I tillegg er det viktig å finne informasjon, analysere, behandle og presenteredata med høvelige hjelpemiddel, og være kritisk til kilder, analyser og rsultat.(Læreplanen)

Siden jeg har 5. klasse i bl.a samfunnsfag og matematikk har jeg tatt utgangspunkt i hva de skal igjennom i løpet av 5. klasse. Bl.a. har vi laget en egen IKT plan ved vår skole som omhandler at elevene skal:

  • Åpne og lagre regneark i Excel. Herskal de finne Excel enten på skrivebordet eller på startmenyen og åpne programmet. De skal kjenne til ikonet for Excel-ark utforsker, og lagre et regneark.
  • Kunne bruke enkle funksjoner i regneark. De skal vite hva en celle, rad og kolonne er. De skal skrive tall og tekst i cellene. De skal videre kunne bruke summêr funksjonen og framstille data i en enkel tabell. De skal også kunne skrive inn data i et regneark, f. eks. ukas temperaturer og sette det inn i et søyle diagram.( Kirkefjerdingen skole, IKT plan)
Vi bruker Multi i matematikk faget, og her er det også lagt inn noen øvelser for trinnet i Excel. Disse tingene har klassen fått prøvd seg i denne uka.
Har også vært innom utdanningsdirektoratets ressurssider og prøvd meg med bl.a. å lage budsjett og til samfunnsfag  å lage tidslinjer.Her driver vi med temaet Det Gamle Egypt, så her var tidslinje relevant å bruke.Lastet ned Smart Draw , et fint program å bruke.Her har jeg også laget en Klasseblogg til klassen min hvor jeg har begynt å legge inn aktuelle ting i forhold til hva vi driver med i klassen.Elevene synes dette er veldig morsomt og interessant. 
Har prøvd meg på andre oppgaver også i excel, noe med vekslende hell. Ser imidlertid viktigheten at vi som lærere er kompetente nok til å undervise i Excel. Vet nemlig at på mange skoler får faktisk ikke elevene lært det de skal i henhold til læreplanen pga. inkompetente lærere.
--------------------------------------------------------------
Læreplanen 06
Kirkefjerdingen skole IKT plan

torsdag 3. november 2011

Lydredigering uke 44

Store utfordringer denne uka, både å sette seg inn i mappe opgave ,og gjøre øvingsoppgavene denne uken. Blitt mange timer foran pc`n, men lærer noe nytt hele tiden. Likevel, noe har jeg plundret veldig med denne uka. For eksempel oppgaven med å få lyden til å bevege seg fra venstre til høyre stereo kanal. Har studert Lars Carlsons veiledning mangfoldige ganger. Fått til de andre øvingsoppgavene, og også lagt ut Gjett lyden mp-3fil. En liten seier for hver ting man får til når noe er så nytt for meg som dette:)

fredag 28. oktober 2011

LYD

Denne uka har jeg fått prøvd meg i Audacity. Etter å ha fått lastet ned programmet lastet jeg ned alle lyd klippene på mine dokumenter. Deretter prøvde jeg først å lage meg en lyd presentasjon, noe jeg syntes fungerte ganske bra. Denne lagret jeg etterpå. Deretter så jeg flere ganger på videoen til Lars Carlsson . Siden jeg er halvt svensk så synes jeg det er uproblematisk å høre noe på svensk:) Synes videoen var veldig instruktiv, i tillegg gikk jeg inn og fikk andre tips på siden hans, " Använda olika effekter", bl.a til ton inn og ton ut.
                                                                          
Så åpnet jeg ett og ett klipp i audacity og prøvde meg både på å klippe bort hosting og  flytte reklame innslag (jingelen). Dette fungerte greit.
Strevde litt mer med å forsterke lyden i "forlavtopptak" klippet, men også der fikk jeg gode tips på Lars Carlson sin side.
Deretter åpnet jeg " manglerfading" klippet, og prøvde meg på ton inn og ton ut. Resultatet ble ganske bra synes jeg.Her brukte jeg effekter knappen øverst på siden. Lekte meg også litt med å spille av klippene baklengs mm. Dette har vært en veldig nyttig leksjon, og siden Audacity er så brukervennlig vet jeg at jeg også kommer til å bruke dette programmet.

fredag 21. oktober 2011

Bildefortelling uke 42


Dette har vært en tidkrevende, men lærerik og morsom prosess. Har sett instruksjons videoen mange ganger, men har likevel trengt hjelp for å få dette til. Trøsten er at jeg har lært masse i prosessen. Har prøvd å redigere både i picnic og picasa og synes mange av bildene ble ganske bra. Føler absolutt at målene for leksjonen er oppnådd. Dette er noe som må prøves med elevene!

 Jeg er svært heste interessert så valget på oppgaven var ganske lett.Her måtte det bli noe med hest! Valget falt på et dressur stevne som jeg nylig var på hvor min niese startet sin hest.Hun har gitt tillatelse til å bruke bildene i oppgaven.
 Fikk til slutt også til å legge til musikk.Musikken er opphavsklarert på CC mixter.org.( see you later, instrumental)Bildene ble klarere når vi lagde redigerings programmet, men you tube sørger for litt dårligere kvalitet..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




søndag 16. oktober 2011

Fotoredigering

                                      Fotoredigering
   
Nå har jeg kommet til det morsomste ved studiet så langt:) Har sittet og lekt meg med redigering i picasa, og brukt et bilde vi tok i Australia på en ferie i fjor. På det første bildet har jeg duset ut store deler av bildet og  fått skarpheten forkusert på hodet og deler av halsen til giraffen. Så har jeg rundet av hjørnene og lagt til tekst.
På det andre bildet har jeg prøvd meg på tredjedels regelen og flyttet hodet til giraffen ut til venstre.Hodet kommer godt til din rett mot den lyse himmelen, alikevel er det dominerende bygget med på å ødelegge bildet litt.
På det tredje bildet har jeg prøvd meg på svart hvitt, og fått fjernet bygget. Giraffen blir her veldig tydelig mot den lyse bakgrunnen. På det fjerde bildet har jeg satt bildet i polaroid format og skrå stilt det. I tillegg er alle forstyrrende momenter rundt bildet fjernet slik at kun giraffen mot den blå himmelen står igjen.Giraffen blir veldig tydelig, man kanskje litt kjedelig bilde. Synes egentlig det første bildet ble det fineste bildet.Men også på det svart hvite bildet kommer motivet til sin rett. Veldig morsomt å se hvor mye man kan endre et bilde!
Her har jeg satt det samme bildet i kvadratisk format med giraffen i senter.Synes også dette er ganske ok, men litt kjedelig.


Dette bildet har jeg funnet på nettet. Jeg synes det er et fantastisk bilde med nydelige kontraster mot elefanten som er midt i bildet. Lyset i bakgrunnen gjør at elefanten kommer tydelig fram, og stemningen i bildet er til å ta og føle på.Hele bildet med sine horisontale linjer er harmoniske og er med på å skape ro og balanse i bildet.

lørdag 8. oktober 2011

Samskriving som verktøy

Reflekter hvordan samskriving kan være verktøy for elev-elev vurdering.

Den russiske psykologen Lev Vygotsky vektlegger at kunnskap blir skapt sosialt, ikke alene. Vi kan derfor si at læring er et sosialt anliggende.

Når elevene samskriver, snakker de sammen og hjelper hverandre. De sitter foran datamaskinen, lager en felles tekst og samtaler om dette. Mange aspekter er med på å gjøre samskriving fordelaktig for elevene:
  •  Det er lett å bytte ut ord og avsnitt, rette skrive feil, velge en ny innledning eller forandre på avslutningen.
  • God trening for samarbeid,- alle er aktive, ingen kan "melde seg ut"
  • Flere hoder tenker bedre enn ett
  • Gjennom samarbeid blir elevene bedre til å skrive gode tekster
  • Svake elever får gjerne hjelp av de som kan litt mer, men også de flinke elevene lærer mye. De må kunne formulere seg for andre, og det er med på å styrke deres læring
  • Alle bidrar samtidig fordi alle parter er aktive
  • Man kan endre hele tiden i skrive prosessen
  • Alle får være med å være kreative
  • Man vurderer hverandre fortløpende i skrive prosessen, og lærer av hverandre

Senere i livet vil ofte arbeidet de får bestå av lignende type arbeid, altså samarbeid om tekster.
Man skaper rett og slett noe sammen, samtidig som man kan diskutere språklige fenomener. Dette er igjen svært  relevant og motiverende for elevene.

........................................................................................................................................................

Kilder:

Aamli, Kari. 2008. Samskriving skal gi bedre tekster

Bjørgen, Ivar A. 2008. Ansvar for egen læring

søndag 2. oktober 2011

Plagiering i skolen

Plagiering i skolen- øvingsoppgave 2  uke 39

Siden jeg selv arbeider i barneskolen har jeg ikke mye erfaring med plagiat. Vil tro at dette er en lettvint løsning for større elever etterhvert som oppgavene blir mer krevende, og hvor pc blir brukt i de fleste oppgavesvar. Hvis elevene ikke er bevisst på hva som forventes av oppgavene deres, er det kanskje lett å tro at det er godt nok å bare klippe og lime inn fra ting de finner på nettet. De forstår kanskje ikke at det blir stor forskjell om de skriver det samme innholdet med egne ord. Det er jo veldig lettvint å bare klippe og lime!
Problemet med plagiat fra nettet dreier seg nok ikke bare om moral eller latskap hos elevene. De får en oppgave, og bruker den letteste måten å svare på. Det er svært enkelt og raskt å finne fakta informasjon fordi nettet har gjort dette så tilgjengelig.

Plagiat kontroll kan være en løsning, men jeg tror også at vi som lærere kan være med på en grundig bevisstgjøring.Vi må stille de rette spørsmålene slik at avskrift ikke er en god nok besvarelse. Elevene må få vite hva vi forventer av dem, og hva det er viktig å fokusere på. Vår oppgave er å utvikle elevene til selvstendige individer. På flg. nettadresse har Leif Harboe satt opp en del nyttige råd mot plagiering:

http://norskboka.no/kildebruk_del2.htm

Hypertekstualitet osv.

Refleksjon rundt bruken av digitale læringsressurser- Øvingsoppgave 1 uke 39

Interaktivitet

http://www.globalskolen.no/web/PageND.aspx?id=1 er et eksempel på bruk av interaktivitet. Elevene kan klikke seg inn på bildene og bestemmer dermed hva som vil være neste trinn.Interaktivitet er svært vanlig i spill.

Multimodalitet

http://217.68.125.168/iktforelever/hovedmeny.html er et eksempel på multimodualitet. Her gis det en instruksjon ved bl.a å bruke lyd. Link fra vår lokale ungdomsskole.
En multimodal tekst , eller en sammensatt tekst er en tekst som består av mange ulike elementer. Disse elementene kan være skrift, tale, bilder, film, musikk o.ol.

Hypertekstualitet

  http://matematikk.org/nyheter/vis.html?tid=111935 har lenker til steder det er er mer utdypende informasjon.
http://pluto.hive.no/pluto2003/hhaugest/norsk/hyptekst/index.htm , eksempler på elevarbeider.


Mange vil nok mene at ved å bruke slike læringsressurser så vil dette oppfattes som positivt.I flg. Høyland og Wølner skal det arbeides med grunnleggende ferdigheter i skriving, lesing og digitalt arbeid i alle fag. Dette igjen indikerer at det er gunstig å benytte seg at multimodale tekster i alle fag. Det kan f. eks være avis,radio-,internettsider, animasjoner, tegneserier eller dataspill.


 For eksempel er dette med å bruke skjelett fortellinger i utgangs punktet en god ide.Tror dette kan gjøre oppgavene mer interessante, og elevene blir kanskje mer  motiverte til å jobbe i timene. Det kan også være lettere å forstå hva som blir forventa i oppgavene , siden de blir visualisert. Oppgavene kan minne litt om spill, som elevene ofte bruker mye tid på i fritiden,dermed vil det heller ikke bli så kjedelig og teoretisk for elevene. Ved å bruke slike læringsressurser kan  elevenes skrivelyst, leselyst og fantasi få et løft og ny lærdom skapes.


Det at elevene kan veilede og hjelpe hverandre er også postivt. Her er det selvfølgelig viktig at også læreren er til stede i prosessen og gir tilbakemeldinger/ veiledning.
 Bra link her er Magnus H.S sin artikkel " Interaktiv skriving gir bedre læring" http://deltemeninger.no/

fredag 23. september 2011

Gratis- prinsippet i studiet
Gratis prinsippet i studiet er etter min mening viktig for at vi som lærere skal kunne bruke det vi lærer nå til fordel for elevene som senere vil få nytte av det. Vi kan ikke under noen omstendigheter regne med at skolen vi jobber på har dyr programvare.
En fordel er også at hvis vi bruker gratis programvare kan elevene bruke de samme programmene hjemme som på skolen.
Det at alle bruker samme program bidrar igjen til at undervisningen blir best mulig. Det blir også mye enklere for læreren å ha ett program og forholde seg til.
Dette er også med og motiverer oss studenter. Så lenge vi vet at vi får bruke gratis program vet vi også at vi kan videreføre dette  i vår arbeidssituasjon.
Det er også en fordel at studiet blir så billig som mulig for oss studenter.