fredag 25. november 2011

Hensyn

Åndsverkloven og opphavsrett
Fullt navn på denne loven er: Lov om opphavsrett til åndsverk. Loven skal verne verkets utforming og opphavsmannens rettigheter.Kort fortalt sier åndsverkloven at hvis man skaper et verk har man eneretten til å råde over det.
Loven gir opphavsmannen krav på å bli navngitt. Dette gjelder alle åndsverk (bilder, musik, videosnutter) som har verkshøyde. Også elever har krav på å bli navngitt hvis for eksempel skolen publiserer bilder, tegninger, tekster eller annet opphavsrettslig beskyttet materiale. Opplysninger som kan knyttes til elevens navn kan heller ikke uten viderepubliseres på en nettside uten samtykke. Er elevene under 15 år, må foreldrene samtykke i at dette er greit.Samtykke må innhentes før offentliggjøring.
Grunnen til at du må be om samtykke er at publisering kan medføre ulemper for de som er avbildet. Noen vil kunne føle det ubehagelig at bilder, gjerne sammen med opplysninger om navn eller lignende, gjøres tilgjengelig for alle. Denne ulempen veier normalt tyngre enn interessen av offentliggjøring. Bilder som ligger på nettet kan være uskyldige nok i seg selv, men sammenstilling av bilder og opplysninger på andre nettsteder, kan gi en helhetlig profil av enkeltpersoner som disse ikke ønsker.
Selv om man bruker CC lisensiert verk skal man i forbindelse med bruken oppgi:

  • Navn(eller kjennetegn) på opphavspersonen
  • Tittel på verket
  • Lenke tilbake til det originale verket
  • Lisensen som verket gjøres tilgjengelig under



Situasjonsbilder

Situasjonsbilder kan offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende for de som er avbildet. Situasjonsbilder kan defineres som bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige formålet med bildet. Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet. Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på en konsert, et idrettsarrangement, 17. mai-tog, eller hendelser som har allmenn interesse.

Bilde nr to i ukens oppgave( barna ved lekestativet) må sies å være et situasjonsbilde, ergo kan man bruke dette. Ingen ansikter er heller synlige her.

Når det derimot gjelder bilder av krenkende situasjoner eller mer spesielle anledninger, for eksempel der en ser ventende på et legekontor eller besøkende i et badeanlegg, bør disse normalt ikke publiseres på Internett uten samtykke. I slike sammenhenger vil interesseavveiingen fort falle ut til fordel for den avbildedes interesse.  http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx

http://www.w3.org/People/howcome/lover/1961-05-12nr2.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett

 





1 kommentar:

  1. Det er mye å sette seg inn i når det gjelder opphavsrett. Spesielt når det er snakk om publisering av bilder på nett av elever. Det er jo som du skriver, at selv om selve bildet ikke er så farlig så kan andre fort få alle opplysninger de trenger om en elev som de ikke burde. Det kan kanskje være lurt å ikke gå ut med fulle navn og klasse trinn når man skal legge ut bilder på nett. Vi som bruker Fronter og legger ut bilder det bør tenke på at passordet bør skiftes av og til.

    SvarSlett