søndag 2. oktober 2011

Plagiering i skolen

Plagiering i skolen- øvingsoppgave 2  uke 39

Siden jeg selv arbeider i barneskolen har jeg ikke mye erfaring med plagiat. Vil tro at dette er en lettvint løsning for større elever etterhvert som oppgavene blir mer krevende, og hvor pc blir brukt i de fleste oppgavesvar. Hvis elevene ikke er bevisst på hva som forventes av oppgavene deres, er det kanskje lett å tro at det er godt nok å bare klippe og lime inn fra ting de finner på nettet. De forstår kanskje ikke at det blir stor forskjell om de skriver det samme innholdet med egne ord. Det er jo veldig lettvint å bare klippe og lime!
Problemet med plagiat fra nettet dreier seg nok ikke bare om moral eller latskap hos elevene. De får en oppgave, og bruker den letteste måten å svare på. Det er svært enkelt og raskt å finne fakta informasjon fordi nettet har gjort dette så tilgjengelig.

Plagiat kontroll kan være en løsning, men jeg tror også at vi som lærere kan være med på en grundig bevisstgjøring.Vi må stille de rette spørsmålene slik at avskrift ikke er en god nok besvarelse. Elevene må få vite hva vi forventer av dem, og hva det er viktig å fokusere på. Vår oppgave er å utvikle elevene til selvstendige individer. På flg. nettadresse har Leif Harboe satt opp en del nyttige råd mot plagiering:

http://norskboka.no/kildebruk_del2.htm

1 kommentar:

  1. Jeg er veldig enig i det du sier. Tror at mange elever er for usikre på både seg selv og på hvordan man skriver en oppgave, slik at de synes det er tryggere og kopiere fra en annens tekst. Så med god opplæring i oppgave skriving og en oppfinnsom lærer som klarer å finne en oppgave tekst som ikke er så lett og finne stoff å kopiere for løser man kanskje noe av problemet. Men det finnes da de elevene som bare er late også. De er nok en hardere nøtt å knekke.

    SvarSlett