søndag 1. april 2012

NETVIBES

Netvibes


http://www.netvibes.com/no

Definisjon Wikipedia:
Netvibes er en flerspråklig Ajax-basert personaliserbar startside eller personlig portal tilsvarende Pageflakes, My Yahoo!, Alot.com, iGoogle, og Microsoft Live. Det er organisert inn i faner, der hver fane inneholder brukerdefinerte moduler.

Netvibes, en informasjonsnavigator som til hensikt skal gjøre informasjonsinnhenting lettere for bruker gjennom et grensesnitt som tilbyr visuell kontakt med bruker, tilbyr mulighet for sekundær endring av både oppsett, tilleggsinformasjon og nyttige verktøy. Dette er hva jeg ser som primær funksjon av Netvibes.
Primært leser vi nyheter på nett via nettaviser, diskusjonsfora, organisasjonsnettisder, forbrukerportaler og andre interesseorgansider man finner på nett. Det lærde menneske er en søkende og nysgjerrig input maskin som daglig forholder seg til informasjon gjennom de 5 sansene syn,lyd, lukt, smak og berøring. Lyd, syn og berøring er nok de mest egnede sansene i dagens teknologi samfunn.
Men gjør vi dette vanskeligere en vi egentlig trenger, vel ja kanskje. Man kan søke på sport og få tusenvis av ord på google.com men ikke nødvendig den sportsiden du besøkte i går, hva het nå den igjen mon tro?

 Harbo(2008)  sier følgende " Min lesing på nett endret seg fundamentalt etter at jeg begynte å bruke verktøy som bygger på såkallet RSS-teknologi. " (Harboe, 2008, s:82) Hva mener Harboe her egentlig?:Den nye teknologien som har fått tilnavnet RSS (Really Simple Syndication) En nettleser i seg selv som primært innhenter informasjon fra "lenker" som brukeren selv definerer og som tredjepart side har levert som en funksjon for å formidle aktive nyhetsoppdateringer fra nettside deres. 
 Høres ikke det temmelig vanskelig ut, og ikke minst langt?



Netvibes er altså  et slikt program, et grensesnitt en brukerportal, ja kall det hva du vil men et programverktøy som bistår deg å innhente informasjon fra nettsteder og nettportaler du som oftest besøker i løpet av en dag.
Her råder ikke bare latskap men også en svært stor nytteverdi. Du samler som sagt sider som du besøker ofte, det være seg aviser, lokale idrettslag, ditt favorittlag, din teknologiske duppeditt side, alt i ett inn i et program. Programmet laster ned disse nyhtene for deg med jevne mellomrom, eller du trykker på en knapp og den reagerer. Fra alle sidene du har lagt til strømmer det nå "siste nytt informasjon"

Hva har skjedd, jo fremfor at du måtte oppsøke 10 sider for å få med siste nytt, så har programmet gjort det for deg og du kan sitte godt tilbake i stolen med kaffen og lese deg god og mett.

Der har du Netvibes i et nøtteskall.

Gjennom dette kurset har jeg lært at Netvibes kan brukes til å berike hverdagen min, og dette mediet er helt klart noe å bruke i en skolesammenheng, et prosjekt, en oppgave eller i undervisning på digital tavle.

Muligheten er mange og det er derfor det er så genialt berikende på mange måter for noen som atter en gang ønsker å la informasjonen komme til seg, ikke omvendt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kilde

Harboe, Leif (2008) - Norskboka.no - Digital verktøy i norskfaget, Universitetsforlaget, Oslo
Erdal, Ivar John. (2012). Informasjonskompetanse-DKL102 vår, leksjon 1,2 og 3. Høgskolen i Volda
Andre kilder


1 kommentar:

  1. Jeg synes Netvibes var litt komplisert i starten frem til jeg lærte meg systemet. Men når man først har skjønt hvordan man skal legge inn nye RSS sider er det en kjempe ressurs både privat og i skole sammenheng. Jeg ser virkelig fordelen med å bruke denne nettleseren hvis man elevene bruker studieblogger i undervisningen. Da slipper man å gå inn på hver enkelt blogg for å se om elevene har blogget om noe nytt. Læreren kan legge alle bloggene inn på Netvibes kontoen sin å kun gå inn på den for å se hva som er skjedd på alle bloggene. Man kan også bruke Netvibes siden både privat og på jobb. Det er bare å lage seg faner med forskjellige emner. Jeg ser virkelig nytteverdien av denne siden.

    SvarSlett