Leksjonen i uke 4 handlet om tankekart, og hvilke bruksområder det har. Det finnes ulike digitale verktøy på nett som er gratis å laste ned ,og forholdsvis enkle i bruk. Gratisversjonenen kan vedlikeholde et visst antall kart, Mindomo kan vedlikeholde opptil 7 kart. Disse digitale tankekartene kan også deles med andre. Bruks områder kan være : Forklaring/visualisering, idemyldring, ta notat, utredning/utforskning/kunnskapsbygging og tekstskaping.Tankekart er en nyttig måte å bearbeide og strukturere stoff på, og kan brukes på flere måter. En av disse tankekart programmene er Freemind.
Freemind er et tankekart program vi kan laste ned gratis fra nettet. Dermed blir det lettere å få gjennomslag for at det kan installeres på datarom slik at elevene kan få tilgang til det. Det er litt tungvint å sette inn bilder. Bilder må ligge i samme mappe som Freemind filen dersom de skal bli med når du kopierer til et nytt sted . Man må altså kopiere hele mappen med bilder og Fremindfilen, men det er i grunnen ikke noe stort problem når vi er klar over det.
Formler kan vi ikke kopiere inn i Freemind . Vi må først kopiere formlene laget i Word til et bildebehandlingsprogram (for eksempel Irfan View som er gratis) Der konverterer man formlene til et JPG bilde også setter vi formlene inn i FreeMind som et bilde.
Vanlig tekst i Word kan man kopiere rett inn. Lenker til eksterne nettsider settes greit inn i FreeMind. FreeMind har ikke presentasjonsverktøyer , men det er enkelt å åpne greiner ved å klikke på dem under en presentasjon. FreeMind er altså gratis og enkelt og installere.
I tankekartet under som jeg har laget i Freemind tok jeg sammen med min 5. klasse utgangspunkt i hva vi driver med nå, og prøvde oss på en idemyldring om Hellas. Det er et supert verktøy til å bruke under "brainstorming".Her er det altså brukt som kunnskapsbygging. Jeg måtte lagre det som JPEG fil( altså bildefil) for å få det kopiert over i bloggen:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar