mandag 2. april 2012

Kommentar til Birgitte om informasjonskompetanse

Her har jeg skrevet en kommentar til Birgitte vedr informasjonskompetanse.
http://birgitkr.blogspot.com/2012/03/informasjonskompetanse.html?showComment=1333395270365#c4169459663388457913

Tenkeverktøy

Etter å ha lest igjennom leksjonen fikk jeg lyst til å prøve ut noen pedagogiske digitale spill.Når man skal bruke spill i undervisningen må de være inkludert i en didaktiske tenkning. Lærere må også ha kompetanse til å kunne gjøre dette. Programmene erstatter ikke læreren, men det kan være en nyttig ressurs. Det blir viktig å få læreren til å se hvilke muligheter spillet kan tilby, samt å få den riktige opplæringen og det riktige utstyret. Ifølge Kunnskapsløftet skal man utvikle digital kompetanse i skolen, og da kan bruk av dataspill være et godt forslag. Jeg har vært inne på Wikibøker og prøvd flere av spillene og mener en del av dem kan være gode kilder til variasjon og øving. Har lagt noen av de jeg fant ut på denne siden.

ENGELSK:
I de fleste spill er språket på engelsk. Barna vil hele tiden lære seg nye ord på engelsk mens de spiller. Mange spill er også tekstet på engelsk. For å kunne løse oppgave må man forstå de beskjeder som blir brukt. Dersom spillet foregår på engelsk er det derfor naturlig at man blir bedre i engelsk. Ellers er det også laget spill som har som intensjon å trene opp engelskferdighetene dine:
  • Dersom man er glad i kunnskapsrettede spill så finnes det et spill som heter Word sailing , som går ut på å lage engelske ord av tilfeldige bokstaver som vises på skjermen.
  • I spillet The Princess in the tower skal man løse forskjellige oppgaver. f.eks. en der en skal høre forskjell mellom engelsk og amerikansk uttale. Du lærer også om Englands historie og Tower of London.
  • Her og her kan man spille Hangman
  • På siden LearnEnglishKids finner man mange ulike oppgaver, for eksempel Storymaker

GEOGRAFI:
Her finner du flere oppgaver knyttet til faget geografi. Du kan komme direkte inn på de forskjellige trinnene her:
NATURFAG:
  • Energispillet
  • I spillet Electroplanctonetterligner man molekylenes bevegelse.
  • Lokus 123 er et nettsted for Aschehoug. Der kan man finne artige oppgaver f.o.m. 3. og opp til 10.trinn. I tillegg til oppgaver, har de fakta og linker til eksterne sider med spesielle tema som kan være interessante for elevene. Siden har i tillegg gode oppgaver i norsk, matematikk, samfunnsfag, spansk og engelsk. Denne siden er laget for elever fra 1. til 10. trinn.

 MATEMATIKK:

  • Tallus (kan være vanskelig å forstå hva som skal gjøres hvis man har med begrenset tid). For kort tid (Tidsfrist) til å løse oppgavene
  • Regnemester

KUNST OG HÅNDVERK:
  • I spillet Cartoonist kan man lage tegneserier med ferdige figurer eller tegne dem selv.

NORSK:

søndag 1. april 2012

NETVIBES

Netvibes


http://www.netvibes.com/no

Definisjon Wikipedia:
Netvibes er en flerspråklig Ajax-basert personaliserbar startside eller personlig portal tilsvarende Pageflakes, My Yahoo!, Alot.com, iGoogle, og Microsoft Live. Det er organisert inn i faner, der hver fane inneholder brukerdefinerte moduler.

Netvibes, en informasjonsnavigator som til hensikt skal gjøre informasjonsinnhenting lettere for bruker gjennom et grensesnitt som tilbyr visuell kontakt med bruker, tilbyr mulighet for sekundær endring av både oppsett, tilleggsinformasjon og nyttige verktøy. Dette er hva jeg ser som primær funksjon av Netvibes.
Primært leser vi nyheter på nett via nettaviser, diskusjonsfora, organisasjonsnettisder, forbrukerportaler og andre interesseorgansider man finner på nett. Det lærde menneske er en søkende og nysgjerrig input maskin som daglig forholder seg til informasjon gjennom de 5 sansene syn,lyd, lukt, smak og berøring. Lyd, syn og berøring er nok de mest egnede sansene i dagens teknologi samfunn.
Men gjør vi dette vanskeligere en vi egentlig trenger, vel ja kanskje. Man kan søke på sport og få tusenvis av ord på google.com men ikke nødvendig den sportsiden du besøkte i går, hva het nå den igjen mon tro?

 Harbo(2008)  sier følgende " Min lesing på nett endret seg fundamentalt etter at jeg begynte å bruke verktøy som bygger på såkallet RSS-teknologi. " (Harboe, 2008, s:82) Hva mener Harboe her egentlig?:Den nye teknologien som har fått tilnavnet RSS (Really Simple Syndication) En nettleser i seg selv som primært innhenter informasjon fra "lenker" som brukeren selv definerer og som tredjepart side har levert som en funksjon for å formidle aktive nyhetsoppdateringer fra nettside deres. 
 Høres ikke det temmelig vanskelig ut, og ikke minst langt?



Netvibes er altså  et slikt program, et grensesnitt en brukerportal, ja kall det hva du vil men et programverktøy som bistår deg å innhente informasjon fra nettsteder og nettportaler du som oftest besøker i løpet av en dag.
Her råder ikke bare latskap men også en svært stor nytteverdi. Du samler som sagt sider som du besøker ofte, det være seg aviser, lokale idrettslag, ditt favorittlag, din teknologiske duppeditt side, alt i ett inn i et program. Programmet laster ned disse nyhtene for deg med jevne mellomrom, eller du trykker på en knapp og den reagerer. Fra alle sidene du har lagt til strømmer det nå "siste nytt informasjon"

Hva har skjedd, jo fremfor at du måtte oppsøke 10 sider for å få med siste nytt, så har programmet gjort det for deg og du kan sitte godt tilbake i stolen med kaffen og lese deg god og mett.

Der har du Netvibes i et nøtteskall.

Gjennom dette kurset har jeg lært at Netvibes kan brukes til å berike hverdagen min, og dette mediet er helt klart noe å bruke i en skolesammenheng, et prosjekt, en oppgave eller i undervisning på digital tavle.

Muligheten er mange og det er derfor det er så genialt berikende på mange måter for noen som atter en gang ønsker å la informasjonen komme til seg, ikke omvendt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kilde

Harboe, Leif (2008) - Norskboka.no - Digital verktøy i norskfaget, Universitetsforlaget, Oslo
Erdal, Ivar John. (2012). Informasjonskompetanse-DKL102 vår, leksjon 1,2 og 3. Høgskolen i Volda
Andre kilder