tirsdag 13. mars 2012

Informasjonskompetanse




Hva er digital kompetanse?

Digital kompetanse er ferdigheter, kunnskaper, kreativitet og holdninger som alle trenger for å kunne bruke digitale medier for læring og mestring i kunnskapssamfunnet. Det er den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese, skrive og regne, og den kompetansen som kreves for å ta i bruk nye digitale verktøy og medier på en kreativ og kritisk måte.Et ukjent begrep fram til 2004.
Diskusjonen i dag handler om hvordan man skal bruke ikt.
Digital kompetanse:
·         Det som skjer av endringer i forhold til hvordan barn og unge bruker for eksempel internett i hverdagen. Undersøkelse fra 2008 er at det er 73 % av 8 til 18 åringer som bruker internett daglig. Dataspill er veldig populært, særlig for gutter.

Hvordan skal skolen møte den digitale verden?
·         Bruk av digitale verktøy inngår som en av de fem ferdighetene i Kunnskapsløftet.
Den digitale kompetansepyramiden

Det er gjort flere forsøk på å definere begrepet digital kompetanse. Digital kompetanse blir nå definert bredt for å vise til at det handler om mer enn grunnleggende ferdigheter og teknisk kompetanse. Barn og unge trenger å tilegne seg digital kompetansen for å navigere trygt og konstruktivt i en digital hverdag. Det er foreløpig usikkert hva som vil bli det endelige innholdet i begrepet digital kompetanse. Mulighetene ved å bruke internett endrer seg stadig. Dette stiller hele tiden krav om at man må fornye innholdet i definisjonen. Rolf K. Baltzersen (2009) deler begrepet digital kompetanse inn i seks komponenter og gir følgende definisjon av begrepet digital kompetanse:

·    Grunnleggende digitale ferdigheter Evnen til å ta i bruk egnet programvare til oppgaveløsning.

 Den digitalt kompetente skole

Samtidig som kravene til elevene øker innen digitale verktøy, økes også kravene til kompetanse hos lærerne. Et faremoment er at lærerens eventuelle mangel på digital kompetanse fører til vegring i forhold til å la elevene benytte seg av disse digitale verktøyene. Dagens barndom er preget av all den nye teknologien og det må sees på som positivt. De har en enorm tilgang på informasjon og det blir nå viktig å utnytte de enorme ressurser som ligger foran oss. Vi må gripe den nye barnekulturen og vinkle den til nye måter å tilegne seg kunnskap på. Voksne og barn bør få utforske og lære sammen, og vi må styrke elevenes digitale kompetanse til å klare seg alene i den digitale verden. Digital kompetanse er en viktig basisferdighet som er kommet for å bli. Ifølge forsker Rune Krumsvik er digital kompetanse en verktøykompetanse i den forstand at en må ha grunnleggende digitale ferdigheter for å kunne henge med både i skolen og i samfunnet i dag. Den nye generasjonen som vokser opp i dag kan kalles nettgenerasjonen. For nettgenerasjonen er digital kompetanse en viktig inngangsport for å lære seg fag. Den digitale teksten kan redigeres og inkludere hyperlinker, videoer og bilder for å visualisere tankemønster (Krumsvik 2007)IKT er noe som kan gjøre læring mer spennende. Hverdagen er spekket med digitale verktøy. De fleste familier har et utall av digitale komponenter hjemme, som for eksempel mobiltelefoner, film -opptakere og datamaskiner. Elevene har ofte stiftet bekjentskap med digitale verktøy før de begynner på skolen, og vil ha dette med seg gjennom hele livet. Fra de var ganske små har de fått prøve seg på den digitale verden.

Ola Erstad skriver at kompetanse er situasjonsbetinget og det kan variere om kompetansen blir sett på som akseptabel eller ikke. Kompetansen er heller ikke forankret i bestemte roller, funksjoner eller profesjoner, men forholder seg mer til identitet og hele mennesket (Erstad 2005:125).

Under ligger en link med en definisjon mellom sammenheneng mellom begrepene informasjonskompetanse og digital kompetanse:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kilder:
Baltzersen, Rolf K. (2009). Den digitale lærergjerningen. I: Svanberg, Ray og Hans Petter Wille (red.) LA STÅ! Læring - på veien mot den profesjonelle lærer. Oslo: Gyldendal akademiske forlag
      Erstad, Ola (2005). Digital kompetanse i skolen. 2. utg. 2010. Oslo: Universitetsforlaget
      Krumsvik, Rune J (2007). Skulen og den digitale læringsrevolusjonen. Oslo Universitetsforlaget
      http://www.ituarkiv.no/Nyheter/1173442686.33/utskrift_mal.html

lørdag 10. mars 2012

Kommentar til Bjørg

Her har jeg skrevet en kommentar til Bjørg sitt innlegg om animasjon:
http://bjormor.blogspot.com/2012/03/sammensatte-tekster-multimedia-uke-8.html?showComment=1331410327276#c3695921203135975015

Animasjon



10.mars

Bruk av animasjon

Jeg har valgt å ta for meg og lage animasjonsfilm med sjette klasse siden dette er aktuelt i kunst og håndverks faget.  Iflg. Kunnskapsløftet skal man etter 7. trinn bl.a. ha vært igjennom flg:
ü  Bruke fargekontraster, forminskning og sentralperspektiv for å gi illusjon av rom i bilder både med og uten digitale verktøy
ü  Lage tegneserier og redegjøre for sammenhenger mellom tegneserier og film
ü  Fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt
ü  Sette sammen og vurdere hvordan skrift og bilde kommuniserer og påvirker hverandre i ulike sammenhenger
ü  Bruke ulike grafiske teknikker i eget arbeid
ü  Benytte kontraster mellom diagonale, horisontale og vertikale retninger i enkel komposisjon for å gi illusjon av ro og bevegelse
Her finner du et screencast laget av Magnus Nohr ved Høgskolen i Østfold som viser hvordan du kan gjøre forberedelsene.
Et annet program man kan bruke til å gjennomføre selve animeringen er Animator DV, dette er gratis programvare som du finner på Internett. Her finner du en screencast av Magnus Nohr som viser deg steg for steg. Når selve innspillingen er ferdig bruker man Windows Moviemaker. Dette programmet følger med Windows XP og er lett å lære elevene. Dette kan du finne en screencast på her Hvis en presenterer dette for elevene og de ønsker, kan produktet publiseres på YouTube. Å opprette en konto, og gjøre dette finner du her.
Her har jeg laget et lite eksempel på en enkel animasjons film ved hjelp av duplo figurer:



Musikken er opphavsklarert og funnet på
http://dig.ccmixter.org/music_for_film_and_video. Den instrumentale låten er I dunno by Grapes.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kilder:

Utdanningsdirektoratet.Læreplan i kunst og håndverk: http://www.udir.no/Lareplaner/Grep/Modul/?gmid=0&gmi=6032
http://dig.ccmixter.org/music_for_film_and_video